Varmt välkommen till fotowebbskolan.se Jag heter Anders Jorulf och är professionell fotograf med världen som mitt arbetsfält. Jag har haft flertalet utställningar i både Sverige och i New York. Jag arbetar med olika sorters kameror och är inteknuten till en särskild produkt, märke eller företag. Jag arbetar helt oberoende vilket gör att jag inte på något sätt lyfter fram olika produkter, kameramärken eller talar mer eller mindre bra om olika märken som finns påmarknaden.

För mig är inte kameramärket av så stor betydelse. Inte heller vilken sensorstorlek Du som läser har i din kamera. Det jag tar upp på fotowebbskolan.se är dels kameratips men även tips
på olika bildkompositioner, tekniker, HDR, Panorama etc samt vilken övrig utrustning Du behöver ha med dig om du ska till exempel till Afrika för att fotografera Wildlife, Lofoten för att fotografera Landskap eller till New York för att fotografera stadsliv. Ingen kamera är för bra eller för dålig så långe det är en systemkamera där du som fotograf har möjlighet att byta ditt objektiv på kameran.

På fotowebbskolan kommer du hitta olika rubriker. Jag kommer att beskriva ”Hur bilden blev till” vilket många tycker är intressant att få veta. Där kommer min berättelse att spegla hur jag tänkte innan, under och efter jag tog bilden och vilka inställningar samt vilken kameramodell och typ av objektiv jag vid tillfället använde.

Jag kommer att kontinuerligt lägga upp videokurser där jag visar hur jag gör när jag är ute på fältet och fotografera åt olika kunder och klienter. Där kan du få direkt insikt i mitt arbete, hur jag tänker som fotograf och vad som är viktigt vid olika tillfällen.

Jag kommer även att gå igenom en hel del teknik, en del nyheter kommer jag att ta upp på fotowebbskolan.se där du som följare kommer att få ta del av mina erfarenheter av olika produkter.

I mitt fotografiska flöde tänker jag bildkomposition från idé till färdig utskrift. Det gör att jag som fotograf har storformatsskrivare på mitt kontor vilket i sig gör att jag producerar hela kedjan från tagen bild till producerad bild. Jag är noggrann när det kommer till olika
papperskvalitéer samt olika pappers produkter, canvas, tapetpapper samt olika kalibreringar oavsett vilken skärm du har. Jag kommer att belysa hur du enkelt och med relativt små medel kan skriva ut dina egna bilder och hur du enkelt fårdem att se riktigt proffsiga ut, hängandes där hemma på din egen vägg.

Min fotokonst finns idag representerat på hotell, hos privatpersoner samt hos störa företag. Vill du besöka mitt showroom ska du bege Dig till Quality Globe Hotel i Stockholm. Där finns min fotokonst upphängd under tre olika material. Du får se själv när du komemr dit. De största
bilderna är på 17 kvm vilket tog en hel dag att hänga upp och då med skylift.

Allt detta och mycket mer kommer Du att få helt gratis på fotowebbskolan.se – med andra ord – en sajt för dig som är både intresserad, amatör, hobby, semipro eller rent av proffesionell fotograf.

Men hur började allt för mig – ja var och en har sin historia om hur just fotograferingen började. För många är det ett rentestetiskt / bildintresse som alltid har funnits där, för andra kanske det rent av är tekniken som styrt in din bana på just fotografering. I vilket fall som helst så upplever jag att det finns fyra typer av fotografer och jag kommer gå igenom dom här en för en.

Dokumentärfotografen, Den förskönande fotografen, Familjefotografen, Proffsfotografen

Dokumentärfotografen – dokumenterar allt den ser. Oavsett om det är landskap, wildlife, porträtt eller stadsfotografering. Hit hör mycket av dagens bloggare/bloggerskor. Dessa fotografer är oftast väldigt duktiga på tekniken samt att ta bilden snabbt och att redigera den snabbt samt att få ut bilden på sociala medier. Dokumentärt kan även vara av rent nyhetsvärde och då naturligtvis professionellt / redaktionellt på något vis som anknyter till dokumentärt.

Den förskönande fotografen – arbetar oftast ganska långsamt.Det är inte allt för sällan vi hittar landskaps, djur & naturfotografer här eller rent av konstnärliga fotografer som med ljus/mörker/skuggor etc försöker skapa detaljer som förbryllar, förskönar och framförallt inreder. Tekniken kan och är alltid viktig för den förskönande fotografen och inte alltför sällan har denna ty av fotograf med sig en hel del utrustning

Familjefotografen är en helt vanlig fotograf som i tid och kanske till och med i otid tar med sig sin kamera för att ta kort på sina familjemedlemmar. Oavsett om det är för att lägga ut bilderna på socialamedier eller inte så är kameran med. Det tar oftast lite tid för den här fotografen
att få till sina bilder och inte alltför sällan får barnen i familjen göra om sina lekar och/eller aktiviteter så det ska se lite kul ut framför kameran. Den här fotografen tar mycket bilder när barnen är små men tröttnar sedan allteftersom barnen blir större och tar upp sin (alltför gamla kamera) när barnbarnen kommer.

Proffsfotografen kan man släppa ner var som helst. I studion, dokumentärt, på fältet eller i stort sett var som helst. Det som kännetecknar en proffsfotograf är att denna fotograf kan sin utrustning utan och innan och behöver inte tänka på reglage, lever på sin fotografering och
tjänar pengar på den på ett eller annat sätt, har sin fotografering som ett arbete dvs där kameran är ett arbetsredskap och det finns ett företag kopplat till fotoverksamheten. Att vara proffsfotograf idag är både svårt och slitigt och man måste ha en egen stil vad häller både bildkomposition, ideéer samt mycket kontakter och en stor portion tur om man ska lyckas ta sig fram som proffsfotograf.

När jag nu nämnt dessa fotograf indelningar kanske du upplever att dom går in i varandra och ja visst – det är exakt så det är. Visst kan man vara professionell samt dokumentärfotograf. Det är det här som är så fantastiskt när det gäller just fotografering – det är inte vad man är eller
klassas som, som är viktigt utan vad man gör med sin kamera och hur väl man kan tekniken, bildkomposition samt efterredigering.

I mina kurser på fotowebbskolan.se kommer jag att ta upp olika delar. Alltifrån ljus-, mörker-, blixt-, wildlife-, landskaps, citylife-, studiofotografering. Jag kommer att fokusera på olika tekniker samt låta dig ta del av olika typer av utrustning och hur den fungerar och hur den bäst används. På fotowebbskolan.se kommer det i framtiden att finnas olika föreläsare som är
specialiserade på olika fotograferingar som bröllop, landskap, wildlife etc.

Naturligtvis kommer jag att göra resereportage samt ge dig tips om vad du behöver för utrustning när det kommer till kläder och annat som kan vara bra att veta då du ska bege dig till karga, kalla eller riktigt varma landskap eller världsdelar.

Välkommen till fotowebbskolan.se och välkommen att ta del av
en värld full av fotograferingsmöjligheter där kameran, dess teknik och ditt
bildspråk ska vara en naturlig del av din fotografering.

Mvh

// Anders Jorulf

Inspired?

Share & follow our stories and moments on our favourite social networks.